zoom

zoom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Salceson

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Salceson to bardzo wymyślne ciasto, ale nie takie trudne na jakie by się wydawało.

Salceson

Składniki:

Salceson

 

  • Ciasto I - 3 jajka, 1 szkl. kwaśnej śmietany, 3 łyżki dżemu, 3 łyżki kakao, 2 łyżeczki sody
  • Ciasto II - 1 kostka margaryny, 1 szkl. cukru, 3 szkl. mąki.
  • Biszkopt- 5 jaj, 6 łyżek mąki, 6 łyżek cukru
  • Krem- krem karpatka, galaretka

 

Sposób przygotowania:

Salceson
Biszkopt- ubić pianę. Do żółtek dodać cukier i mąkę a następnie pianę i lekko wymieszać.

Roztopić margarynę z cukrem, dodać mąkę i wymieszać na kruszonkę i wystudzić. Kruszonkę lekko wymieszać z ciastem I. Upiec i przekroić na pół. Następnie upiec biszkopt. Wykroić w nim rzędami dziurki (kieliszkiem). Na spód dajemy ciemne ciasto, następnie krem, kładziemy biszkopt- wlewamy w dziurki krzepnącą galaretkę. Potem krem i przykrywamy drugim ciastem. Opcjonalnie można polać polewą.
Smacznego