Salceson 8

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto z galaretką, kremem i polewą. Doskonałe na święta i nie tylko.

Salceson 8

Składniki:

Salceson 8

 

  • Ciasto ciemne
  • 3 jajka
  • 1 szklanka śmietany
  • 3 łyżki dżemu
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody

 

 

  • Biszkopt
  • 3 jajka
  • mniej niż 3/4 szklanki cukru
  • niepełna 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa waniliową
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 margaryna

 

  • Dodatki
  • gotowa polewa czekoladowa
  • galaretka

Sposób przygotowania:

Salceson 8
Ciasto ciemne Żółtka ubić ze śmietaną. Następnie dodać dżem, kakao i sodę oczyszczoną. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z białek delikatnie mieszamy. Ciasto odstawiamy i robimy do niego ciasto jasne tzw. kruszonkę. Ciasto jasne Margarynę rozpuścić z cukrem gdy dobrze się rozpuści dodać mąkę i energicznie mieszając zrobić tzw. kruszonkę. Odstawić do wystygnięcia po tym czasie dodać do przygotowanego ciasta ciemne i lekko łyżką wymieszać.Ciasto podzielić na pół. Piec osobno w temp 180 przez 30 minut. Biszkopt Podane składniki ubić. Piec 25 minut w temp.180 Masa śmietankowa Ugotować budyń na mleku z dodatkiem cukru. Następnie utrzeć margarynę na puch dodawać ostudzony budyń Przełożenie ciasta Jeden blat ciasta ciemne - 1/2 masy - biszkopt w którym wycinamy kółka i zalewamy rozpuszczona galaretkę - reszta masy - ciasto ciemne - wierzch można polać polewą