Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Pikantna salsa pistacjowa z awokado

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Salsa z awokado najczęściej jest używana do dań meksykańskich - czasem jednak zastępuje zwyczajną sałatkę.

Pikantna salsa pistacjowa z awokado Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pikantna salsa pistacjowa z awokado

 

  • 2 awokado (dojrzałe)
  • 400 g. pomidorów koktajlowych (pokroić w kostkę)
  • 1/2 cebuli (czerwona / pokroić w drobną kostkę)
  • 1 zielone jalapeño lub 1/2 czerwonej i zielonej papryki
  • 2 ząbki czosnku (pokroić w kosteczkę)
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżki oliwy z orzechów włoskich
  • przyprawa chili (mielona lub płatki)
  • pęczek natki kolendry (grubo posiekać)
  • 1/2 szklanki pistacji (prażone)
  • przyprawy: sól morska

Sposób przygotowania:

Pikantna salsa pistacjowa z awokado
🔘 Do większego naczynia szklanego wrzucić pokrojone w kostkę awokado i dodać pomidorki koktajlowe ( czym mniejsze tym lepsze ). Następnie dodać cebulę, jalapeño ( lub czerwoną i zielona paprykę ) pokrojoną w kosteczkę, czosnek i skropić sokiem limonki.

🔘 Później wlać olejem z orzechów włoskich, doprawić solą, przyprawą chili, dodać pistacje, natkę kolendry i wszystko razem dobrze wymieszać. Salsę podawać z ulubionymi krakersami o niskiej zawartości węglowodanów.
Pikantna salsa pistacjowa z awokado
Składniki przełożyć do większej miski dodać pistacje doprawić i wlać olej z orzechów włoskich.
Pikantna salsa pistacjowa z awokado
Awokado, pomidorki koktajlowe, cebulę, jalapeño ( lub czerwoną i zielona paprykę ) i czosnek pokroić w kosteczkę.