Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Salsa verde

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać do gotowanych ryb, drobiu i warzyw.

Salsa verde

Składniki:

Salsa verde

 

  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki octu winnego
  • 5 łyżek posiekanych świeżych ziół (szczypiorek estragon, majeranek, bazylia, pietruszka, trybula ogrodowa)
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • sól i biały pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Salsa verde
Miękisz z bułki utrzeć z octem i musztardę na gładką masę. Stale mieszając dodawać stopniowo oliwę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Jajka i obraną cebulę drobno posiekać. Wymieszać z ziołami i utartym sosem. Posolić i popieprzyć. Odstawić w chłodne miejsce na1/2 godz.