misiuka

misiuka

Kucharz
[Przepisów: 18]

Saltimbocca alla romana

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jest to kotlecik cielecy z szynka wloska wedzona i z lisciem szalwi.

Saltimbocca alla romana

Składniki:

Saltimbocca alla romana

 

  • 6 kotletow cielecych
  • 6 plasterkow szynki wedzonej (parmenska, Serrano)
  • 12 duzych lisci szalwi
  • Maslo
  • Cytryna
  • Sol i pieprz
  • 10cl wina bialego
  • ½ szklanki maki

 

Sposób przygotowania:

Saltimbocca alla romana
Kotleciki cielece potluc jesli sa grube. Posolic i obtoczyc w mace. Polozyc na kazdy kotlecik plasterek szynki i po 2 listki szalwi i zczepic wszystko wykalaczka.
Na patelni rozgrzac maslo ( uwazac, zeby nie sczarnialo), polozyc kotleciki i smazyc po 3-4 minuty z kazdej strony. Na koncu pokropic sokiem z cytryny. Wyciagnac z patelni kotlety i wlac biale wino na patelnie, jak sie zredukuje do polowy, polac tym sosem kotleciki. Podawac z pure z ziemniakczkow.