Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Saltimbocca, czyli "Niebo w gębie"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pokroić mięso na małe sznycelki tak, aby dla każdego było po 2-3 sztuki, rozbić bardzo

Saltimbocca, czyli "Niebo w gębie"

Składniki:

Saltimbocca, czyli "Niebo w gębie"

 

  • 600 g cielęciny
  • 300 g szynki
  • 15-18 liści szałwii
  • 1 szkl białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Saltimbocca, czyli "Niebo w gębie"
Pokroić mięso na małe sznycelki tak, aby dla każdego było po 2-3 sztuki, rozbić bardzo cienko, lekko posolić, dodać pieprz, położyć na nie listek szałwii, plasterek szynki, zawinąć, spiąć. Obsmażać na maśle ze wszytkich stron. Dolać wino, zagotować, przykryć i dusić na bardzo małym ogniu przez ok 10 minut. Do soku pozostałego na patelni dodać masła, wymieszać i polać danie.

Tagi:

szynka