monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Saltimbocca z cukinią w dwóch kolorach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Proste składniki, krótki czas przygotowania a wychodzi przepyszne danko, wielbiciele cukinii będę zachwyceni, zapraszam:)

Saltimbocca z cukinią w dwóch kolorach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Saltimbocca z cukinią w dwóch kolorach

 

  • 1 kotlet schabowy bez kości
  • 1/4 żółtej cukinii
  • 1/4 zielonej cukinii
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1/4 łyżeczki kozieradki
  • 1/4 łyżeczki chili w płatkach
  • sól,pieprz

 

Sposób przygotowania:

Saltimbocca z cukinią w dwóch kolorach
Obie cukinie umyć i dobrze osuszyć. Pokroić na cienkie plasterki. Oprószyć solą i świeżo mielonymi płatkami chili i odłożyć na 5 minut. Mięso umyć, osuszyć i lekko rozbić. Doprawić solą, pieprzem i kozieradką. Na patelni rozgrzać masło z olejem i położyć mięso. Smażyć aż się zrumieni i obrócić na drugą stronę. Dodać cukinie i smażyć aż schab się zrumieni a cukinia zmięknie. Podlać 2 łyżkami wody i przykryć. Smażyć około 2 minuty i zdjąć z ognia. Wyłożyć saltimboccę na talerz. Smacznego!
Saltimbocca z cukinią w dwóch kolorach
cukinię pokroić na cienkie plasterki i doprawić
Saltimbocca z cukinią w dwóch kolorach
mięso zrumienić z jednej strony i obrócić
Saltimbocca z cukinią w dwóch kolorach
dodać cukinię i smażyć do miękkości

Tagi:

beza cukinia bezy