paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Samosas z groszkiem i ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne smażone samosasy z ziemniakami i groszkiem można podawać zamiast ziemniaków

Samosas z groszkiem i ziemniakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Samosas z groszkiem i ziemniakami

 

  • farsz:,
  • 25 dag ziemniaki,
  • 2 łyżki kolendra,
  • 1 łyżka oliwa z oliwek,
  • 1 sztuka cebula mała,
  • 1 sztuka papryczka chili,
  • 1/2 łyżeczki imbir starty,
  • 1/2 szklanki groszek zielony mrozony,
  • 2 łyzeczki sok z cytryny,
  • do smaku kminek,
  • do smaku sól
  • ciasto:,
  • 150 g mąka,
  • 1/4 łyżeczki sól morska,
  • 1 łyżka masło,
  • 1/4 szklanki śmietana

Sposób przygotowania:

Samosas z groszkiem i ziemniakami
Ziemniaki dokładnie wyszorować i ugotować do miękkości w mundurkach. Po ugotowaniu zostawić aby wystygły , później pokroić i dodać 2 łyżki posiekanej kolendry wymieszać. Cebulę obrać i pokroić w kostkę papryczkę również. Imbir zetrzeć na tarce. Na rozgrzaną oliwę włożyć cebulkę paprykę imbir i smażyć aby cebulka się zrumieniła do smaku dodać kminek (ja dałam 1/2 łyżeczki). Do smażonej cebulki dodać mrożony groszek i 4 łyżki wody wszystko dusić na wolnym ogniu aby groszek był miękki później odkryć aby woda odparowała. Usmażony farsz połączyć z ziemniakami i wymieszać doprawić do smaku solą. Przygotować ciasto: margarynę roztopić dodać 2 łyżki wody i wymieszać. na stolnice przesiać mąkę dodać śmietanę i margarynę dobrze wyrobić rękoma ciasto. Ciasto podzielić na 6 kawałków i rozwałkować je każdy o średnicy ok. 15 cm . Kawałki przekroić na pół. Na każdą połowę nakładać farsz i zlepiać jak pierogi. Smażyć na gorącym oleju jak frytki ok 4 minut.
Samosas z groszkiem i ziemniakami
Ziemniaki dokładnie wyszorować i ugotować do miękkości w mundurkach. Po ugotowaniu zostawić aby wystygły , później pokroić i dodać 2 łyżki posiekanej kolendry wymieszać.
Samosas z groszkiem i ziemniakami
Na rozgrzaną oliwę włożyć cebulkę paprykę imbir i smażyć aby cebulka się zrumieniła do smaku dodać kminek (ja dałam 1/2 łyżeczki). Do smażonej cebulki dodać mrożony groszek i 4 łyżki wody wszystko dusić na wolnym ogniu aby groszek był miękki później odkryć aby woda odparowała.
Samosas z groszkiem i ziemniakami
Usmażony farsz połączyć z ziemniakami i wymieszać doprawić do smaku solą.
Samosas z groszkiem i ziemniakami
Ciasto podzielić na 6 kawałków i rozwałkować je każdy o średnicy ok. 15 cm . Kawałki przekroić na pół. Na każdą połowę nakładać farsz i zlepiać jak pierogi. Smażyć na gorącym oleju jak frytki ok 4 minut.