Sposób przygotowania:
Samosas z groszkiem i ziemniakami
Ziemniaki dokładnie wyszorować i ugotować do miękkości w mundurkach. Po ugotowaniu zostawić aby wystygły , później pokroić i dodać 2 łyżki posiekanej kolendry wymieszać. Cebulę obrać i pokroić w kostkę papryczkę również. Imbir zetrzeć na tarce. Na rozgrzaną oliwę włożyć cebulkę paprykę imbir i smażyć aby cebulka się zrumieniła do smaku dodać kminek (ja dałam 1/2 łyżeczki). Do smażonej cebulki dodać mrożony groszek i 4 łyżki wody wszystko dusić na wolnym ogniu aby groszek był miękki później odkryć aby woda odparowała. Usmażony farsz połączyć z ziemniakami i wymieszać doprawić do smaku solą. Przygotować ciasto: margarynę roztopić dodać 2 łyżki wody i wymieszać. na stolnice przesiać mąkę dodać śmietanę i margarynę dobrze wyrobić rękoma ciasto. Ciasto podzielić na 6 kawałków i rozwałkować je każdy o średnicy ok. 15 cm . Kawałki przekroić na pół. Na każdą połowę nakładać farsz i zlepiać jak pierogi. Smażyć na gorącym oleju jak frytki ok 4 minut.