Sposób przygotowania:
Samosy z masą makową i śmietanowym dipem
Pracę najlepiej zacząć od przygotowania masy makowej.
Mak zalewamy mlekiem i gotujemy około 30 minut. Dobrze odsączamy i mielimy dwukrotnie w maszynce. Podgrzewamy z miodem, dodajemy rodzynki, żurawinę i skórkę z pomarańczy. Zostawiamy do wystygnięcia.
Mąkę zagniatamy z masłem, solą i wodą. Gładkie ciasto wałkujemy na grubość 5 mm.
Foremką w kształcie serca wykrawamy kształty. Na każdy nakładamy masę makową. Zlepiamy brzegi tak aby powstał stożek.
Pierożki smażymy w średnio rozgrzanym oleju. Możemy je również upiec w temperaturze 180 stopni. Śmietankę ubijamy z serkiem, cukrem i wanilią.
Podajemy z pierożkami.
Mak zalewamy mlekiem i gotujemy około 30 minut. Dobrze odsączamy i mielimy dwukrotnie w maszynce. Podgrzewamy z miodem, dodajemy rodzynki, żurawinę i skórkę z pomarańczy. Zostawiamy do wystygnięcia.
Mąkę zagniatamy z masłem, solą i wodą. Gładkie ciasto wałkujemy na grubość 5 mm.
Foremką w kształcie serca wykrawamy kształty. Na każdy nakładamy masę makową. Zlepiamy brzegi tak aby powstał stożek.
Pierożki smażymy w średnio rozgrzanym oleju. Możemy je również upiec w temperaturze 180 stopni. Śmietankę ubijamy z serkiem, cukrem i wanilią.
Podajemy z pierożkami.
gosiapiotrek23