sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 388]

Samosy z masą makową i śmietanowym dipem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie pierogi możemy postawić na wigilijnym stole. Aromatyczne i łatwe w przygotowaniu idealnie wpasują się w świąteczny klimat.

Samosy z masą makową i śmietanowym dipem

Składniki:

Samosy z masą makową i śmietanowym dipem

Składniki

 

  • masa makowa
  • 100 g maku
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka suszonej żurawiny

 

  • dip
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 200 g śmietanki 30 %
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • ekstrakt waniliowy

 

  • dodatkowo
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Samosy z masą makową i śmietanowym dipem
Pracę najlepiej zacząć od przygotowania masy makowej.

Mak zalewamy mlekiem i gotujemy około 30 minut. Dobrze odsączamy i mielimy dwukrotnie w maszynce. Podgrzewamy z miodem, dodajemy rodzynki, żurawinę i skórkę z pomarańczy. Zostawiamy do wystygnięcia.

Mąkę zagniatamy z masłem, solą i wodą. Gładkie ciasto wałkujemy na grubość 5 mm.

Foremką w kształcie serca wykrawamy kształty. Na każdy nakładamy masę makową. Zlepiamy brzegi tak aby powstał stożek.

Pierożki smażymy w średnio rozgrzanym oleju. Możemy je również upiec w temperaturze 180 stopni. Śmietankę ubijamy z serkiem, cukrem i wanilią.

Podajemy z pierożkami.