Sposób przygotowania:
Samosy z kapustą i grzybami oraz sosem śliwkowym
Farsz z kapusty i grzybów:
Grzyby opłukać, zalać gorąca wodą i odstawić na minimum 1 godzinę, po czym odcedzić i posiekać. Kapustę opłukać, zalać czystą wodą oraz wywarem z suszonych grzybów, następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować, aż zmięknie ( ok. 1 godzina). Po tym czasie wyjąć liść laurowy i ziele angielskie, a kapustę odcedzić i posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni, po czym dodać grzyby, kapustę i smażyć przez kilka minut. Dodać kminek, lubczyk, cukier, sól, pieprz, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Sos z suszonych śliwek:
Śliwki wrzucić do rondelka i zalać wodą. Dusić je na małym ogniu pod przykryciem, aż zmiękną ( wodę uzupełnić w razie potrzeby). Śliwki przetrzeć przez sito, a powstały mus połączyć z winem oraz octem i zagotować. Doprawić do smaku cukrem.
Ciasto na samosy :
Mąkę wymieszać z solą, wlać oliwę i ucierać palcami, aż mąka będzie całkowicie nią pokryta. Dodać wodę wymieszaną z sokiem z cytryny, zagnieść zwarte, gładkie ciasto, po czym owinąć folią i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Wykonanie świątecznych samos:
Z ciasta uformować 8 kulek, rozwałkować je na okrągłe placki, a następnie każdy przeciąć na pół. Krawędzie posmarować wodą , skleić ze sobą prosty brzeg formując stożek. Pierożka napełnić farszem, po czym dokładnie skleić i zwinąć jego dół. Smażyć w głębokim tłuszczu, na małym ogniu, a gdy będą miały złoty kolor wyciągnąć na papierowy ręcznik ( by pozbyć się nadmiaru tłuszczu).
Podawać na ciepło lub na zimno z sosem z suszonych śliwek.
Grzyby opłukać, zalać gorąca wodą i odstawić na minimum 1 godzinę, po czym odcedzić i posiekać. Kapustę opłukać, zalać czystą wodą oraz wywarem z suszonych grzybów, następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować, aż zmięknie ( ok. 1 godzina). Po tym czasie wyjąć liść laurowy i ziele angielskie, a kapustę odcedzić i posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni, po czym dodać grzyby, kapustę i smażyć przez kilka minut. Dodać kminek, lubczyk, cukier, sól, pieprz, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Sos z suszonych śliwek:
Śliwki wrzucić do rondelka i zalać wodą. Dusić je na małym ogniu pod przykryciem, aż zmiękną ( wodę uzupełnić w razie potrzeby). Śliwki przetrzeć przez sito, a powstały mus połączyć z winem oraz octem i zagotować. Doprawić do smaku cukrem.
Ciasto na samosy :
Mąkę wymieszać z solą, wlać oliwę i ucierać palcami, aż mąka będzie całkowicie nią pokryta. Dodać wodę wymieszaną z sokiem z cytryny, zagnieść zwarte, gładkie ciasto, po czym owinąć folią i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Wykonanie świątecznych samos:
Z ciasta uformować 8 kulek, rozwałkować je na okrągłe placki, a następnie każdy przeciąć na pół. Krawędzie posmarować wodą , skleić ze sobą prosty brzeg formując stożek. Pierożka napełnić farszem, po czym dokładnie skleić i zwinąć jego dół. Smażyć w głębokim tłuszczu, na małym ogniu, a gdy będą miały złoty kolor wyciągnąć na papierowy ręcznik ( by pozbyć się nadmiaru tłuszczu).
Podawać na ciepło lub na zimno z sosem z suszonych śliwek.