aldente

aldente

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Samosy z kapustą i grzybami oraz sosem śliwkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

W okresie przedświątecznym mamy zazwyczaj masę przygotowań i dlatego wolimy przyrządzać coś co już znamy. Ta potrawa, mimo że nowatorska jest naprawdę łatwa do przygotowania, a jej smak oddaje świąteczny nastrój.

Samosy z kapustą i grzybami oraz sosem śliwkowym

Składniki:

Samosy z kapustą i grzybami oraz sosem śliwkowym

Farsz z kapusty i grzybów:

  • 250 g kiszonej kapusty
  • 1 szklanka suszonych grzybów
  • 1 mała cebula
  • 1 liść laurowy, 1 kuleczka ziela angielskiego, szczypta kminku
  • sól, pieprz, cukier ( ilość wedle uznania)
  • olej

Sos z suszonych śliwek:

  • 250 g suszonych śliwek
  • pół szklanki czerwonego półwytrawnego wina
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • cukier ( ilość wedle uznania)

Ciasto na samosy:

Sposób przygotowania:

Samosy z kapustą i grzybami oraz sosem śliwkowym
Farsz z kapusty i grzybów:

Grzyby opłukać, zalać gorąca wodą i odstawić na minimum 1 godzinę, po czym odcedzić i posiekać. Kapustę opłukać, zalać czystą wodą oraz wywarem z suszonych grzybów, następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować, aż zmięknie ( ok. 1 godzina).  Po tym czasie wyjąć liść laurowy i ziele angielskie, a kapustę odcedzić i posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni, po czym dodać grzyby, kapustę i smażyć przez kilka minut. Dodać kminek, lubczyk, cukier, sól, pieprz, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

Sos z suszonych śliwek:

Śliwki wrzucić do rondelka i zalać wodą. Dusić je na małym ogniu pod przykryciem, aż zmiękną ( wodę uzupełnić w razie potrzeby). Śliwki przetrzeć przez sito, a powstały mus połączyć z winem oraz octem i zagotować. Doprawić do smaku cukrem.

Ciasto na samosy :

Mąkę wymieszać z solą, wlać oliwę i ucierać palcami, aż mąka będzie całkowicie nią pokryta. Dodać wodę wymieszaną z sokiem z cytryny, zagnieść zwarte, gładkie ciasto, po czym owinąć folią i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.

Wykonanie świątecznych samos:

Z ciasta uformować 8 kulek, rozwałkować je na okrągłe placki, a następnie każdy przeciąć na pół. Krawędzie posmarować wodą , skleić ze sobą prosty brzeg formując stożek. Pierożka napełnić farszem, po czym dokładnie skleić i zwinąć jego dół. Smażyć w głębokim tłuszczu, na małym ogniu, a gdy będą miały złoty kolor wyciągnąć na papierowy ręcznik ( by pozbyć się nadmiaru tłuszczu).

Podawać na ciepło lub na zimno z sosem z suszonych śliwek.

Tagi:

kapusta