Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Pierożki z patelni z ziemniakami i groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Tzw. pierożki "Samosa". Bardzo oryginalne w smaku. Idealne jako przekąska na różnego rodzaju przyjęcia.

Pierożki z patelni z ziemniakami i groszkiem

Składniki:

Pierożki z patelni z ziemniakami i groszkiem

 

  • 2 szklanki mąki,
  • 4 łyżki masła,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka kurkumy,
  • kilka łyżek ciepłej wody,
  • 2 duże ziemniaki,
  • pół puszki groszku konserwowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżka przyprawy garam masala,
  • tłuszcz do smażenia.

Sos „Tysiąca wysp”

  • łyżki kwaśnej śmietany, łyżka soku z cytryny, łyżka soku z pomarańczy, sól, szczypta pieprzu cayenne;

Sos majonezowy

  • musztardy sarepskiej, 2 ząbki czosnku, sok z połowy cytryny, łyżeczka miodu, 1,5 łyżeczki curry.

Sposób przygotowania:

Pierożki z patelni z ziemniakami i groszkiem
Do miski wrzucamy mąkę, masło. Dosypujemy sól, kurkumę. Powoli wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Rozwałkujemy. Przy pomocy szklanki wykrawamy kółka.

Ugotowane ziemniaki gnieciemy. Dodajemy rozgnieciony groszek. Mieszamy. Dodajemy czosnek. Doprawiamy przyprawą Garam Masala.

Robimy pierożki. Smażymy na głębokim tłuszczu.

Przygotowujemy sosy mieszając w obu naczyniach ich poszczególne składniki.

Pierożki konsumujemy maczające je w sosie.