dzejlo

dzejlo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Sandacz faszerowany z szyjkami rakowymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

"Gołąbki" na zimno z sandaczem i szyjkami rakowymi z paprykowo-pomidorowym sosem.

Sandacz faszerowany z szyjkami rakowymi

Składniki:

Sandacz faszerowany z szyjkami rakowymi

 

  • filet z sandacza 0,8kg
  • śmietana 36% 100ml
  • bułka 100g
  • mleko 150ml
  • jaja 2 szt
  • liście kapusty włoskiej 200g
  • szyjki rakowe z zalewy 100g
  • masło 50g
  • cebula 50g

 

  • SOS
  • majonez 250g
  • ketchup pikantny150g
  • białe wino 80ml
  • brandy 20ml
  • kilka kropli Tabasco
  • cukier
  • czerwona ostra papryka

 

Sposób przygotowania:

Sandacz faszerowany z szyjkami rakowymi
Filet z sandacza, namoczoną w mleku bułkę, pokrojoną, przesmażoną i przestudzoną cebulę mielimy w maszynce do mielenia na najdrobniejszym sicie a następnie przekładamy do blendera, dodajemy śmietanę i jajka i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do miski i dodajemy szyjki rakowe. Liście sparzonej kapusty rozkładamy na spożywczą folię i nakładamy na nie masę a następnie rolujemy i zawijamy jeszcze w folię aluminiowa tak żeby osiągnąć oczekiwaną formę. Wkładamy do pieca na 130st na 25 min. Po wystudzeniu kroimy w plastry i podajemy na paprykowym sosie.

Tagi:

sosy