Sposób przygotowania:
Sandacz po grecku
Sandacza umyć - osuszyć dobrze papierowymi ręcznikami kuchennymi. Przekroić na 4 porcje. Posolić i posypać pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać olej i usmażyć rybę na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni. Warzywa obrać. Cebule pokroić w pół piórka , a resztę utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka ). W garnku o grubym dnie rozgrzać 4 łyżki oleju. Wrzucić warzywa , listki laurowe i ziele angielskie . Smażyć mieszając aż warzywa zmiękną , a cebulka się zeszkli. Zalać wodą i dusić 20 minut na małym gazie. Dodać przecier pomidorowy. Wymieszać - doprawić do smaku cukrem , pieprzem , mieloną papryką , maggi w płynie . W pojemnik wlać warstwę sosu , na niej ułożyć rybę i zalać resztą sosu. Poczekać aż ostygnie i wstawić zakrytą na noc do lodówki.* Trzeba przygotować minimum 24 godziny przed podaniem. Podawać na zimno.