marza_marza

marza_marza

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Sandacz po tunezyjsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Aby finalnie podnieść smak i aromat dania, jeszcze raz rybę skropić cytrynową oliwą z oliwek, aby po upieczeniu powstał aromatyczny sos.

Sandacz po tunezyjsku

Składniki:

Sandacz po tunezyjsku

 

  • sandacz - 1 sztuka,
  • pieprz cytrynowy - 2 łyżki,
  • sól - 2 łyżki
  • trawa cytrynowa - 2 łyżki
  • cytrynowa tunezyjska oliwa z oliwek - 5 łyżek
  • cytryna - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

Sandacz po tunezyjsku
Sandacza oprawić, obsypać solą, pieprzem cytrynowym oraz trawą cytrynową. Rybę polać i natrzeć tunezyjską oliwą z oliwek o smaku cytrynowym. Natkę pietruszki drobno posiekać, a następnie oprószyć nią rybę z dwóch stron, a do środka włożyć gałązki natki pietruszki. Na koniec rybę lekko skropić sokiem z cytryny, a następnie plastry cytryny poukładać na rybie i wewnątrz ryby. Aby finalnie podnieść smak i aromat dania, jeszcze raz rybę skropić cytrynową oliwą z oliwek, aby po upieczeniu powstał aromatyczny sos. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!