choineczka04

choineczka04

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Sandacz w białym sosie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny sposób na sandacza idealny na święta

Sandacz w białym sosie

Składniki:

Sandacz w białym sosie

 

  • wypatroszony sandacz
  • szklanka kremówki
  • żółtko
  • otarta skórka cytryny i sok z niej
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1,5 cebuli białej
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • czerwony pieprz

Sposób przygotowania:

Sandacz w białym sosie
Sandacza dokładnie umyj i pokrój w dzwonka, oprósz go solą i pieprzem i polej go sokiem z cytryny, następnie wstaw do lodówki na 2 godziny. Zagotuj bulion z cytryną, skórką z cytryny, głową i ogonem ryby. Bulion gotujemy przez 15 minut następnie przecedzamy go i gotujemy dalej aż odparuje połowa wywaru. Piekarnik nastaw na 200'. Do naczynia żaroodpornego włóż rybę i zalej ją połową wywaru, przykryj naczynie i włóż do piekarnika. Piecz przez 10 minut. Zmiksuj śmietankę z żółtkiem, z solą, resztą wywaru i pieprzem. Zalej rybę sosem i pozostaw w piekarniku (wyłączonym), aż sos zrobi się gęsty. Rybka gotowa, smacznego:)