Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Sardynki na makaronie penne

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Potrawa z makaronu i sardynek pochodzi z największej wyspy Morza Śródziemnego, Sycylii. ja osobiście nie przepadam za sardynkami

Sardynki na makaronie penne

Składniki:

Sardynki na makaronie penne

 

  • 750 g sardynek
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 bulwy z kopru włoskiego
  • sól
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomidor
  • 2 cebuli wiosenne(nie może być stara cebula)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta szafranu
  • 500 g makaronu penne
  • 1 limonka pokrojona w cząstki do przybrania

Sposób przygotowania:

Sardynki na makaronie penne
Sardynki dokładnie umyć i osuszyć. skropić sokiem z limonki i wstawić do lodówki. Koper włoski gotować około 10 minut we wrzącej wodzie, odcedzić, zachować nie wielką ilość wywaru. Pokroić bulwy w wąskie paski. Cebulę obrać i drobno posiekać, paprykę umyć, przepołowić, oczyścić. Paprykę i pomidora pokroić w drobną kostkę. Cebulki umyć i pokroić w cienkie krążki. Na patelni rozgrzać oliwę, dusić cebulę i cebulki, paprykę i pomidora. Wlać nie wielką ilość wywaru z kopru włoskiego. Dodać szafran. Na wierzchu ułożyć paski kopru i sardynki, dusić na średnim ogniu około 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i odstawić w ciepłe miejsce. Wywar powstały z gotowania kopru wlać do garnka dopełnić wodą do około 3 litrów i doprowadzić do wrzenia. Makaron ugotować al dente. Odcedzić i wymieszać z sosem. Na wierzch położyć sardynki i przybrać wcześniej przygotowanymi cząstkami limonki.

Tagi:

makaron