Sposób przygotowania:
Sardynki na makaronie penne
Sardynki dokładnie umyć i osuszyć. skropić sokiem z limonki i wstawić do lodówki. Koper włoski gotować około 10 minut we wrzącej wodzie, odcedzić, zachować nie wielką ilość wywaru. Pokroić bulwy w wąskie paski. Cebulę obrać i drobno posiekać, paprykę umyć, przepołowić, oczyścić. Paprykę i pomidora pokroić w drobną kostkę. Cebulki umyć i pokroić w cienkie krążki. Na patelni rozgrzać oliwę, dusić cebulę i cebulki, paprykę i pomidora. Wlać nie wielką ilość wywaru z kopru włoskiego. Dodać szafran. Na wierzchu ułożyć paski kopru i sardynki, dusić na średnim ogniu około 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i odstawić w ciepłe miejsce. Wywar powstały z gotowania kopru wlać do garnka dopełnić wodą do około 3 litrów i doprowadzić do wrzenia. Makaron ugotować al dente. Odcedzić i wymieszać z sosem. Na wierzch położyć sardynki i przybrać wcześniej przygotowanymi cząstkami limonki.
albertynka
a szafranu szkoda by mi bylo do tej potrawy