Sposób przygotowania:
Sardynki pieczone w folii
Sardynki oczyścić, opłukać, każdą otworzyć jak książkę. Rybki posolić od środka, posypać natką, złożyć. Oprószyć zwierz-chu niewielką ilością soli. Marchewki obrać, opłukać. Por oczyścić, cukinie umyć. Marchewki i cukinie pokroić w patyczki, por w cienkie krążki. Boczek pokroić w słupki. 3 łyżki oleju rozgrzać na patelni, podsmażyć boczek. Dodać warzywa, przyprawić solą i pieprzem, dusić ok. 10 min. 4 kawałki folii położyć na blasze do pieczenia, każdy posmarować lekko olejem. Na każdym kawałku folii położyć 1/4 jarzyn, a na wierzchu po 3 sardynki. Folie szczelnie zamknąć. Włożyć do rozgrzanego piekarnika. Zapiekać przez 20 min w temp. 200° C. Tuż przed podaniem sardynki posypać zieleniną i ziołami.