Sposób przygotowania:
Szybkie ciastka czekoladowe
1. Przygotowałam miskę, do której wsypałam mąkę pszenną, kakao, cukier, proszek do pieczenia i kardamon. Wszystko dokładnie wymieszałam.
2. Do suchych składników dodałam pokrojone masło o temperaturze pokojowej.
3. Wcześniej na suchej patelni uprażyłam słonecznik, sezam biały oraz orzeszki piniowe. Gdy przestygły dodałam je do miski.
4. Na koniec wbiłam 2 całe jajka. Wszystko dokładnie wyrobiłam rękami na jednolitą masę. Ciasto wychodzi dość luźne, ale takie ma być.
5. Przygotowałam sobie osobną miseczkę z zimną wodą, gdzie moczyłam dłonie przed ulepieniem kuleczek z ciasta wielkości orzecha.
6. Blachę z piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia, a potem ułożyłam kuleczki z ciasta, lekko je spłaszczając.
7. Nagrzałam piekarnik do 170 stopni C i wstawiłam ciasteczka na około 20 minut.
8. Po upieczeniu ciasteczek należy odczekać około 15 minut, aż wystygną, wtedy lekko stwardnieją.
9. Smacznego !
2. Do suchych składników dodałam pokrojone masło o temperaturze pokojowej.
3. Wcześniej na suchej patelni uprażyłam słonecznik, sezam biały oraz orzeszki piniowe. Gdy przestygły dodałam je do miski.
4. Na koniec wbiłam 2 całe jajka. Wszystko dokładnie wyrobiłam rękami na jednolitą masę. Ciasto wychodzi dość luźne, ale takie ma być.
5. Przygotowałam sobie osobną miseczkę z zimną wodą, gdzie moczyłam dłonie przed ulepieniem kuleczek z ciasta wielkości orzecha.
6. Blachę z piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia, a potem ułożyłam kuleczki z ciasta, lekko je spłaszczając.
7. Nagrzałam piekarnik do 170 stopni C i wstawiłam ciasteczka na około 20 minut.
8. Po upieczeniu ciasteczek należy odczekać około 15 minut, aż wystygną, wtedy lekko stwardnieją.
9. Smacznego !