Sposób przygotowania:
Szaszłyki satay z indyka
Po pierwsze marynata - wszystkie jej składniki dodać do dużej miski (czosnek wycisnąć) i wymieszać dokładnie, by stworzyły spójny sos. Indyka (a jak ktoś woli kurczaka - powinno być równie dobre, lecz my wolimy nie używać piersi z kurczaka i zamiast nich kupować pierś z indyka) pokroić na średniej wielkości kostkę (ok. 2cm), dodać do marynaty i dokładnie wymieszać. Miskę przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin. W naszym przypadku indyk "leżakował" całą noc.Indyka odsączyć z nadmiaru marynaty i nabijać na namoczone chwilę wcześniej w wodzie patyczki. Na jeden patyczek nabić ok 6 kawałków. Nam dało to 6 szaszłyków.Patelnię grillową rozgrzać, posmarować małą ilością oleju. Indyka smażyć po kilka minut z każdej strony. Należy uważać, bo miód z marynaty może szybko się przypalić.Na talerzu ułożyć rucolę. Na nią nakładać szaszłyki. Podawać z podanym w małej miseczce sosem słodkie chilli. Smacznego!