Sposób przygotowania:
Szaszłyk z polędwiczki z ananasem w sosie satay
Najpierw przygotowujemy sos. Orzeszki prażymy na suchej patelni po czym mielimy z pastą curry. Dalej ucieramy masę z przyprawami. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy w rondelku. Zalewamy mleczkiem kokosowym. Gdy się zagotuje dodajemy pastę orzechową , bulion i cukier. Gdy całość zgęstnieje i sos będzie miał ładny brązowy kolor, dodajemy sok z limonki. Gotowe , studzimy przygotowany sos.Polędwiczkę oczyszczamy z błon. Ananasa obieramy i kroimy w małą kostkę , około 1 na 2 cm. Kroimy mięso na podłużne plastry. Nabijamy mięso w całości zawijając w nie kawałki ananasa. Do połowy zimnego sosu dodajemy jogurt, miód i łyżeczkę przyprawy do grilla. Obtaczamy szaszłyki w marynacie ze wszystkich stron. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Rozgrzewamy grilla lub patelnię grillową , natłuszczamy delikatnie olejem i układamy nasze szaszłyki. Obracamy je kolejno ze wszystkich stron i jeszcze przyprawiamy delikatnie mieszanką do grilla. Mięso jest gotowe już po około 10 minutach. Ja podałem je z grzankami z grilla i sosem majonezowym.
marietta