Mięsa duszone w sosie własnym
są zdrowsze i delikatniejsze od tradycyjnych,
ubijanych kotletów. Ich największą zaletą jest kruchość oraz to, że są niskokaloryczne, co sprawia że
polecane są dla osób będących dla diecie.
Duszenie schabu
Schab duszony to potrawa szybka w przygotowaniu, a przy tym
prosta i co najważniejsze bardzo smaczna. Duszenie – technika gotowania bez grama tłuszczu, sprawia, że mięso zachowuje więcej wartości odżywczych.
Schab duszony polecany jest dla dzieci, osób starszych oraz osób dbających o linię.
Marynata do schabu
Duży wpływ na smak schabu ma marynata, którą przygotowuje się przed duszeniem mięsa. Do tego celu, oprócz soli i pieprzu, idealnie sprawdzą się suszone zioła:
majeranek, rozmaryn i estragon. Do marynaty można również użyć
imbiru i ostrej papryki.
Schab duszony w sosie
W zależności od preferencji kulinarnych
schab można dusić w różnych sosach. Najczęściej przygotowuje się go
w sosie własnym z cebulą i pieczarkami. W tej roli idealnie odnajdzie się również, nadający nuty świeżości całej potrawie,
sos ogórkowy. Dobrze sprawdzi się także
sos miodowy, musztardowy i pomidorowy. Do duszenia schabu można użyć także mleka, które dana soczystości i kruchości przygotowywanej potrawie.
Przygotowany i polany sosem schab duszony najlepiej podawać z
ryżem, kaszą lub ziemniakami.