Sposób przygotowania:
Schab w kapuście duszonej na wędzonce
Do kapusty dolać szklankę wody , wrzucić kostkę bulionową .Wlać 2 łyżki oleju i włożyć wędzonkę . ( Jeśli kapusta nie była wcześniej gotowana to zalać ją wodą i gotować 20 minut .Odcedzić ). Dusić na małym gazie 30 minut . Wyjąć wędzonkę .Doprawić kapustę do smaku pieprzem , cukrem .Posypać odrobiną mąki. Wymieszać .Przełożyć do naczynia do zapiekanek. Na dno dać kapustę .Na kapuście ułożyć plastry schabu ,na schab i kapustę położyć pokrojoną cienko wędzonkę i zapiec w gorącym piekarniku ( 200 * C ) przez 10 minut - schab nie może się za mocno wysuszyć . Jeśli mamy ugotowane wcześniej ziemniaki to możemy układać ich połówki wokół brzegów naczynia i tak zapiekać .
agabi22