Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Schab pieczony duszony w kapuście :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zawsze piekę schab na zapas , dzielę na porcje a potem wsadzam w różne sosy , łączę z warzywami itp. Kapustka też z zapasu.

Schab pieczony duszony w kapuście :

Składniki:

Schab pieczony duszony w kapuście :

 

  • 4 plastry pieczonego schabu ( z zapasów )
  • 1/4 małej główki białej kapusty
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • 30 dag pieczarek
  • 2 mini kostki cebulowe Knorra
  • 1 kostka bulionu drobiowego Knorra
  • 1 łyżka masła
  • 5 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz mielony
  • 3 szklanki wody
  • Sosu do pieczeni Knorra ( lub rumiana zasmażka z 2 łyżek mąki zrobiona na suchej patelni )
  • 1/2 szklanki pokrojonego koperku

 

Sposób przygotowania:

Schab pieczony duszony w kapuście :
Kapustę posiekać w paseczki . Zalać wodą , dodać utartą na tarce jarzynowej ( grube oczka ) marchewką , kostkę bulionową .Dusić ok 30 minut. W tym czasie usmażyć na złoto na łyżce oleju cebulkę i zdjęć ją z patelni. Następnie na tłuszczu ( masło z 2 łyżkami oleju) smażyć na rumiano pokrojone na ćwiartki pieczarki .Przełożyć do kapusty cebulę i pieczarki . Włożyć też pokrojony w plastry pieczony schab i wsypać koperek .Dusić jeszcze 30 minut tak by kapusta zrobiła się gęsta .Zaciągnąć Sosem do pieczeni lub rumianą zasmażką . Zagotować Doprawić do smaku mini kostkami cebulowymi , solą ,pieprzem . Podawać z ziemniakami z wody , posypane natką pietruszki .