Sposób przygotowania:
Schab pieczony duszony w kapuście :
Kapustę posiekać w paseczki . Zalać wodą , dodać utartą na tarce jarzynowej ( grube oczka ) marchewką , kostkę bulionową .Dusić ok 30 minut. W tym czasie usmażyć na złoto na łyżce oleju cebulkę i zdjęć ją z patelni. Następnie na tłuszczu ( masło z 2 łyżkami oleju) smażyć na rumiano pokrojone na ćwiartki pieczarki .Przełożyć do kapusty cebulę i pieczarki . Włożyć też pokrojony w plastry pieczony schab i wsypać koperek .Dusić jeszcze 30 minut tak by kapusta zrobiła się gęsta .Zaciągnąć Sosem do pieczeni lub rumianą zasmażką . Zagotować Doprawić do smaku mini kostkami cebulowymi , solą ,pieprzem . Podawać z ziemniakami z wody , posypane natką pietruszki .