edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Schab duszony w przyprawach

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Bardzo chude mięsko do kanapek, wspaniale smakuje z chrzanem lub ćwikłą.

Schab duszony w przyprawach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab duszony w przyprawach

 

  • 80 dag schabu środkowego bez kości i warkocza – można użyć schabu karkowego, mięso będzie wtedy bardziej soczyste
  • 1 łyżka oleju
  • płaska łyżeczka soli
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek suszony
  • do obsmażenia łyżka oleju

 

Sposób przygotowania:

Schab duszony w przyprawach
Mięso opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem. W miseczce wymieszałam na papkę olej, sól, paprykę w proszku i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszaniną dokładnie natarłam mięso ze wszystkich stron. Dość obficie obsypałam majerankiem. Schab umieściłam w próżniowo zamykanym naczyniu i wstawiłam do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie obsmażyłam go z obu stron na rozgrzanej łyżce oleju, podlałam niewielką ilością wody i dusiłam na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości. Od czasu do czasu przewracałam mięso na drugą stronę. Co jakiś czas sprawdzałam czy płyn nie odparował. Odstawiłam do całkowitego wystudzenia, schodziłam w lodówce zawinięte w folię aluminiową.
Schab duszony w przyprawach
W miseczce wymieszałam składniki marynaty.
Schab duszony w przyprawach
Mięso natarłam marynatą i obsypałam majerankiem.
Schab duszony w przyprawach
Zamarynowane mięso obsmażyłam na rozgrzanym oleju.
Schab duszony w przyprawach
Podlałam wodą i pod przykryciem dusiłam do miękkości.