Sposób przygotowania:
Schab duszony w mleku
W umyty i osuszony schab wtarłam sól i sporą ilość świeżo zmielonego pieprzu. Warzywa i boczek pokroiłam na drobne kawałki. Na patelni rozgrzałam olej i obsmażyłam dokładnie mięso. Następnie przełożyłam mięso do szerokiego rondla z grubym dnem, a na pozostałym tłuszczu podsmażyłam boczek i warzywa (przez ok. 5 minut).
Zeszklonymi warzywami i boczkiem obłożyłam schab, dodałam łyżkę klarowanego masła, pieprz i zalałam całość mlekiem. Dusiłam pod przykryciem, na małym ogniu. Po godzinie wyjęłam kilka łyżek warzyw (podałam je później z mięsem, a nie chciałam, żeby były zbyt miękkie). Po kolejnej pół godzinie duszenia wyjęłam mięso, odłożyłam na bok ,aby „odpoczęło”, a warzywa i boczek zmiksowałam. Mięso pokroiłam na centymetrowe plastry i podałam z musem z warzyw i boczku i wcześniej odłożonymi kawałkami warzyw (podgrzanymi). Polecam z kopytkami.
Zeszklonymi warzywami i boczkiem obłożyłam schab, dodałam łyżkę klarowanego masła, pieprz i zalałam całość mlekiem. Dusiłam pod przykryciem, na małym ogniu. Po godzinie wyjęłam kilka łyżek warzyw (podałam je później z mięsem, a nie chciałam, żeby były zbyt miękkie). Po kolejnej pół godzinie duszenia wyjęłam mięso, odłożyłam na bok ,aby „odpoczęło”, a warzywa i boczek zmiksowałam. Mięso pokroiłam na centymetrowe plastry i podałam z musem z warzyw i boczku i wcześniej odłożonymi kawałkami warzyw (podgrzanymi). Polecam z kopytkami.
rozmarzona.marzena
dża
Tak, jak najbardziej razem. Boczek trzeba bardzo drobno pokroić jeszcze przed rozpoczęciem obróbki, albo tak jak ja zwykle robię: kupuję boczek w cieniutkich plasterkach i tnę go na paseczki nożyczkami:)
P.S. Dziękuję za wyróżnienie przepisu w daniach dnia:)