SUPERPRZEPIS

Schab duszony w mleku

  • 2
  • dża
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Schab duszony w mleku Więcej zdjęć (5)

Wyjątkowo soczyste mięso duszone w mleku, czyli schab z pysznym sosem - musem z warzyw.

Składniki:

Schab duszony w mleku

 

  • 1 kg schabu
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka / korzeń
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Schab duszony w mleku
W umyty i osuszony schab wtarłam sól i sporą ilość świeżo zmielonego pieprzu. Warzywa i boczek pokroiłam na drobne kawałki. Na patelni rozgrzałam olej i obsmażyłam dokładnie mięso. Następnie przełożyłam mięso do szerokiego rondla z grubym dnem, a na pozostałym tłuszczu podsmażyłam boczek i warzywa (przez ok. 5 minut).



Zeszklonymi warzywami i boczkiem obłożyłam schab, dodałam łyżkę klarowanego masła, pieprz i zalałam całość mlekiem. Dusiłam pod przykryciem, na małym ogniu. Po godzinie wyjęłam kilka łyżek warzyw (podałam je później z mięsem, a nie chciałam, żeby były zbyt miękkie). Po kolejnej pół godzinie duszenia wyjęłam mięso, odłożyłam na bok ,aby „odpoczęło”, a warzywa i boczek zmiksowałam. Mięso pokroiłam na centymetrowe plastry i podałam z musem z warzyw i boczku i wcześniej odłożonymi kawałkami warzyw (podgrzanymi). Polecam z kopytkami.
Schab duszony w mleku
Wstępne przygotowania: drobno pokrojone warzywa i boczek
Schab duszony w mleku
Mięso natarte solą i pieprzem dokładnie obsmażyłam
Schab duszony w mleku
Podsmażyłam wszystkie warzywa i boczek wędzony
Schab duszony w mleku
Schab duszony w mleku w towarzystwie warzyw i boczku z dodatkiem masła klarowanego