Justyna33

Justyna33

Starszy Kucharz
[Przepisów: 14]

Schab duszony ze śliwkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

dobry również na zimno jak i goraco

Schab duszony ze śliwkami

Składniki:

Schab duszony ze śliwkami

 

  • 1 kg schabu
  • cebula
  • sól i pieprz
  • przyprawy(bazylia,cząber,papryka)
  • 15 dag suszonych śliwek
  • tłuszcz do pieczenia

Sposób przygotowania:

Schab duszony ze śliwkami
Śliwki zalać przegotowaną zimną wodą i pozostawić na kilka godzin.Schab natrzeć solą i obrumienić na mocno rozgrzanym tłuszczu.Przełożyć do rondelka.Obsypać majerankiem i przyprawami.Dolać troszkę wody i dusić do miękkości na małym ogniu.Gdy mięso jest prawie miękkie wlać śliwki razem z wodą,w której się moczyły.Pod koniec zdjąć pokrywkę do odparowania reszty wody.Sos przelać do sosjerki(można zabielić),jak na gorąco polewać pokrojony lub w całości.