Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Schab faszerowany

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne mięso,ciekawy smak na niedzielny,świąteczny obiad.

Schab faszerowany

Składniki:

Schab faszerowany

 

  • 1i1\2kg.schabu bez kości,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 5dag.mąki,
  • 8dag.smalcu lub oliwy,
  • sól
  • Farsz;
  • 30dag.pieczarek.,
  • 20dag.mięsa wieprzowego bez kości,
  • 5dag.masła,
  • 7dag.orzechów włoskich,
  • 7dag.startego chrzanu,
  • 1 jajko,
  • 1\2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Schab faszerowany
Schab natrzeć solą roztartą ze zmiażdżonym czosnkiem i wstawić na całą noc do lodówki. Farsz;pieczarki drobno pokroić i usmażyć na maśle.Orzechy sparzyć,obrać ze skórki i drobno posiekać.Mięso zmielić i połączyć z pieczarkami i orzechami,dodać chrzan i jajko,doprawić gałką muszkatołową i pieprzem,dokładnie wymieszać.Schab przeciąć wzdłuż tak aby powstała kieszeń i włożyć w nią farsz,spiąć schab wykałaczkami,obtoczyć w mące i obsmażyć na smalcu,na rumiano.Włożyć go do brytfanny,skropić wodą,wlać tłuszcz ze smażenia i piec ok.1i1\2godz.w 220"C,polewając wytworzonym sosem.Z upieczonego schabu wyjąć wykałaczki,pokroić w plastry.sos doprawić do smaku i polać nim pokrojony schab.