Sposób przygotowania:
Schab faszerowany pieczarkami
Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na łyżce oliwy. Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do cebulki. Posypujemy szczyptą soli i pieprzu i dusimy pod przykryciem. Kotlety dokładnie rozbijamy i solimy szczyptą soli i pieprzu. Na rozbite kotlety nakładamy farsz. Farsz posypujemy pokrojonym drobno szczypiorkiem. Zawijamy brzegi do środka, a następnie składamy mięso na trzy razy. Tak powstałe krokieciki obtaczamy w mące, a następnie smażymy z obu stron na złoto zaczynając od strony ze zlepieniem krokiecika. Usmażone krokieciki przekładamy do garnka. Patelnię zalewamy wodą i mieszamy, po czym powstałym wywarem zalewamy krokieciki. Gotujemy około 20 minut, aż wywar zgęstnieje i powstanie lekki sosik. Najlepsze z kromkami świeżego ciemnego chleba, który dokładnie wchłania pyszny sos.