Diabelska kuchnia

Diabelska kuchnia

Szef Kuchni
[Przepisów: 13]

Schab gotowany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Najprostszy przepis na schab, jaki znam!

Schab gotowany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab gotowany

 

  • 60 dag schabu bez kości,
  • zimna woda,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 - 2 łyżki soli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego.

Sposób przygotowania:

Schab gotowany
Umyte, oczyszczone mięso związać nitką, by podczas gotowania zachowało ładny kształt (tą czynność można pominąć). Następnie go garnka przełożyć mięso, dodać sól, pieprz ziołowy, majonez i pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Zagotować i gotować około 15 minut. Wyłączyć i pozostawić w wodzie na co najmniej 6 godzin (najlepiej na noc). Następnie ponownie zagotować i gotować przez około 10 minut. Zostawić w wodzie aż do całkowitego wystudzenia. Wyjąć, zdjąć nitkę i pokroić w plastry. Podawać z sosem.
Schab gotowany
By mięso zachowało ładny kształt podczas gotowania zawiązuję je nitką.
Schab gotowany
Do wody dodaję przyprawy oraz majonez i czosnek.
Schab gotowany
Zagotowuję i gotuję pierwszego dnia 15 minut, drugiego około 10.
Schab gotowany
Podawać z ulubionym sosem lub bez, w zależności od preferencji.

Tagi:

beza schab bezy