Schab na kapuście z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tak przygotować schab na kapuście z jabłkami

Schab na kapuście z jabłkami

Składniki:

Schab na kapuście z jabłkami

 

  • 80 dag. schabu
  • 50 dag. kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 małe jabłka
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka masła
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Schab na kapuście z jabłkami
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry, następnie każdy plaster lekko rozbić. Plasterki oprószyć solą, pieprzem i zrumienić z obu stron na oleju. Potem zmniejszyć ogień wlać połowę bulionu, wsypać majeranku i dusić pod przykryciem do miękkości. Następnie kapustę opłukać, osączyć i posiekać na drobne kawałki. Wrzucić do garnka wlać pozostały bulion i dusić na małym ogniu przez około 20 minut. Dodać masło, obraną i pokrojoną w kostkę cebule, pokrojone i oczyszczone jabłka na ósemki, sól, cukier, pieprz, kminek i paprykę, dusić pod przykryciem tak długo aż jabłka będą miękkie. Na koniec kapustę włożyć do półmiska na wierzch położyć plastry schabu.