Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Schab na słodko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Po pieczeni żeby mięso nie było suche,zostawiam na 15min.w piekarniku,żeby nasiąkło sosem.

Schab na słodko

Składniki:

Schab na słodko

 

  • 2kg.schabu bez kości,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej,
  • 1 kieliszek brandy,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 25dag suszonych owoców(śliwki,morele,gruszki)5dag.rodzynek,
  • 5dag.daktyli,
  • 3 łyżki miodu,
  • 6 łyżki cukru,
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Schab na słodko
Schab natrzeć 2 łyżkami sosu sojowego,musztardą i brandy,zawinąć w folię i wstawić na 1godz.do lodówki.Następnie oprószyć solą,pieprzem,skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200"C.Po 30min.dodać namoczone i osączone owoce oraz bakalie i piec kolejne 40min.Pod koniec pieczenia mięso ponakłuwać widelcem i polać sosem przegotowanym z 1\4szkl.wody,miodu cukru i reszty sosu sojowego.Schab podawać pokrojony w plastry,obłożony owocami.