Sposób przygotowania:
Schab nadziewany
Sposób wykonania ; Schab opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, naciąć wzdłuż na bokach i w środku ale nie do samego końca.
Schab nacieramy solą i pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Wkładamy na godzinę do lodówki. Marchew obieramy, płuczemy, ścieramy na tarce ( grube oczka).
Cebule drobniutko kroimy, pietruszkę zieloną posiekać, cebulkę zieloną skroić na prążki, koperek posiekać.
Marchewkę i cebule smażymy na maśle lub olej, dodajemy kurkumę, smażymy około 3 min. Wystudzić.
Łączymy z jajkiem, białym serem, dodajemy ser, tartą bułkę, koperek, pietruszkę zieloną cebulkę.
Doprawiamy solą, pieprzem gałką muszkatołową.
Takim farszem nadziewamy rozcięcia w schabie. Obwiązujemy nicią kuchenną i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Polewamy olejem i szklanką wody. Pieczemy w 190 stopniach około 2 - 3 godz. (do miękkości ) od czasu do czasu lekko podlać sosikiem z mięska.
W razie potrzeby mięso przykryć folią aluminiową.
Schab nacieramy solą i pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Wkładamy na godzinę do lodówki. Marchew obieramy, płuczemy, ścieramy na tarce ( grube oczka).
Cebule drobniutko kroimy, pietruszkę zieloną posiekać, cebulkę zieloną skroić na prążki, koperek posiekać.
Marchewkę i cebule smażymy na maśle lub olej, dodajemy kurkumę, smażymy około 3 min. Wystudzić.
Łączymy z jajkiem, białym serem, dodajemy ser, tartą bułkę, koperek, pietruszkę zieloną cebulkę.
Doprawiamy solą, pieprzem gałką muszkatołową.
Takim farszem nadziewamy rozcięcia w schabie. Obwiązujemy nicią kuchenną i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Polewamy olejem i szklanką wody. Pieczemy w 190 stopniach około 2 - 3 godz. (do miękkości ) od czasu do czasu lekko podlać sosikiem z mięska.
W razie potrzeby mięso przykryć folią aluminiową.
gusia1000