mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Schab nadziewany białą kiełbasą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Soczysty schab nadziewany białą kiełbaską domową robioną. Polecam na Wielkanocny obiad. Jest bardzo smaczny i aromatyczny

Schab nadziewany białą kiełbasą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Schab nadziewany białą kiełbasą

 

  • 1,5 kg schab bez kości

 

  • 2 kiełbaski białe domowe

 

  • 1,5 łyżeczki soli

 

  • 1,5 łyżki majeranku

 

 

 

 

  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Schab nadziewany białą kiełbasą
Mięso myję i dokładnie osuszam. Z przypraw. soli, pieprzu, majeranku, ziół prowansalskich robię marynatę. Dodaję do nich sprasowany czosnek, i oliwę. Całość mieszam w miseczce. Schab nacieram marynatą bardzo dokładnie i odstawiam na dobę do lodówki. Na drugi dzień ostrym długim nożem robię nacięcie w środku schabu przez całą długość. Schab nadziewam kiełbaską białą. Wkładam do rękawa do pieczenia, spinam go. W kilku miejscach rękawa robię nakłucia, żeby para miała ujście. Układam w brytfannie i piekę w nagrzanym piekarniku temp 180 stopni i piekę 60 minut bez przykrycia .Następnie rozcinam rękaw i wstawiam ponownie na 20 minut.
Schab nadziewany białą kiełbasą
Schab bez kości zamarynowany w ziołach różnych
Schab nadziewany białą kiełbasą
Biała kiełbasa domowa robiona do nadziewania schabu
Schab nadziewany białą kiełbasą
Schab upieczony w rękawie z brytfannie gotowy do krojenia