Sposób przygotowania:
Schab nadziewany kaszą z grzybami
Grzyby obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać 1 l wody, dodać kostkę bulionową i zagotować. Grzyby odcedzić. W tym samym wywarze ugotować kaszę. Odcedzić i przestudzić. Do miski włożyć mięso mielone, grzyby, kaszę. Dodać jajko i czosnek przeciśnięty przez praskę. Farsz wyrobić. Dosolić i dopieprzyć do smaku. Każdy kawałek schabu naciąć tak by powstała w środku kieszeń. Natrzeć solą i pieprzem, również w środku. Do środka schaby włożyć farsz, lekko dociskając. Spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Schab obsmażyć dokładnie z każdej strony, by lekko się zrumienił. Schab włożyć do rękawa do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez godzinę. Schab kroić w plastry. Podawać z dowolnymi dodatkami, polane odrobiną sosu, który powstanie podczas pieczenia. Smacznego!!
edytaha