misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Schab nadziewany kaszą z grzybami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przygotowany schab wyszedł bardzo delikatny i niezwykle smaczny.

Schab nadziewany kaszą z grzybami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Schab nadziewany kaszą z grzybami

 

  • dwa kawałki schabu (po 1 kg każdy)
  • 5 dkg grzybów
  • 25 dkg mięsa mielonego
  • 5 dkg kaszy mazurskiej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • ew. kostka bulionowa

 

Sposób przygotowania:

Schab nadziewany kaszą z grzybami
Grzyby obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać 1 l wody, dodać kostkę bulionową i zagotować. Grzyby odcedzić. W tym samym wywarze ugotować kaszę. Odcedzić i przestudzić. Do miski włożyć mięso mielone, grzyby, kaszę. Dodać jajko i czosnek przeciśnięty przez praskę. Farsz wyrobić. Dosolić i dopieprzyć do smaku. Każdy kawałek schabu naciąć tak by powstała w środku kieszeń. Natrzeć solą i pieprzem, również w środku. Do środka schaby włożyć farsz, lekko dociskając. Spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Schab obsmażyć dokładnie z każdej strony, by lekko się zrumienił. Schab włożyć do rękawa do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez godzinę. Schab kroić w plastry. Podawać z dowolnymi dodatkami, polane odrobiną sosu, który powstanie podczas pieczenia. Smacznego!!
Schab nadziewany kaszą z grzybami
Przygotowane składniki farszu mieszany i doprawiamy do smaku
Schab nadziewany kaszą z grzybami
Schab obsmażamy na patelni z każdej strony