gosiek i edzia

gosiek i edzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 228]

Schab nadziewany polędwicą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna rolada schabowa na świąteczny stół

Schab nadziewany polędwicą

Składniki:

Schab nadziewany polędwicą

 

  • 1,5 kg schabu
  • 30 dag polędwicy
  • 3 łyżeczki vegety, sól
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżeczki żurawiny

 

 

Sposób przygotowania:

Schab nadziewany polędwicą
Polędwicę rozbijamy na płasko, rozsmarowujemy na niej żurawinę i zwijamy w roladę. Nacieramy vegetą i roztartym ząbkiem czosnku, posypujemy majerankiem. Polędwicę wkładamy na 1,5 godziny do zamrażalnika by stwardniała. W tym czasie przygotowujemy schab, na całej długości ostrym nożem wydrążamy otwór, wkładamy w niego zamrożoną polędwicę. Schab lekko solimy i nacieramy łyżką miodu wymieszaną z vegetą i czosnkiem. Schab zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika, pieczemy ok. 1,5 godziny.

Tagi:

schab