PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Schab nadziewany żurawiną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tradycyjny świąteczny schab nadziewany żurawiną!

Schab nadziewany żurawiną

Składniki:

Schab nadziewany żurawiną

 

  • 1 kg schabu w kawałku,
  • 300 g żurawiny,
  • sól,
  • woda,
  • olej do smażenia,
  • opcjonalnie - przyprawy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Schab nadziewany żurawiną
Schab w kawałku zbijamy tłuczkiem, żeby mięso było kruche. Wierzch posypujemy solą. Szerokim nożem do mięsa wykrawamy otwór przez całą długość mięsa. Następnie nadziewamy schab żurawiną. W brytfance rozgrzewamy olej i chwilę podsmażamy schab z każdej strony. Następnie podlewamy wodą do połowy wysokości mięsa i dusimy około 1 godziny (zasada jest następująca: ilość czasu odpowiada wadze mięsa, czyli 1kg = 1 godzina). Schab można również upiec w rękawie w piekarniku (na zdjęciu).