moli

moli

Starszy Kucharz
[Przepisów: 26]

Książka Kucharska: Pyszne mięsa na stół wielkanocny

Schab pieczony ........

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Schab tak pieczony jest bardzo soczysty i mozna go podawac na cieplo jak i na zimno .....

Schab pieczony ........

Składniki:

Schab pieczony ........

 

  • 1,5 kg schabu bez kosci
  • 1 cebula
  • 4 lyzki musztardy
  • 1 lyzka octu stolowego
  • 1 lyzka miodu (plynnego )
  • piepsz (czarny )
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • 1 galazka (mala ) rozmarynu

Sposób przygotowania:

Schab pieczony ........
Polowe cebuli drobno pokroic ,dodac musztarde,ocet,miod iszczypte piepszu .Wszystko wymieszac i ta pasta wysmarowacumyte i osuszone mieso, wszystko wlozyc do woreczka foliowego ,wstawic do lodowki i czasami odwracac ,najlepiejna noc .Jak nie mamy czasu to minimum 3 godziny .Wyciagnacz zaprawy i wylozyc na rozgrzany olej i zarumienic z kazdejstrony .Ja wkladam z brytfanka do nagrzanego piekarnika , daje reszte cebuli , listek laurowy, ziele angielskie ,rozmaryn i podlewam szklanka goracej wody.Pieke w temp.160°C okolo 1,5 godziny co jakis czas podlewam go powstalym sosemi w polowie pieczenia prosze go obrucic . Na spod piekarnikawstawiam male naczynko z woda aby mieso zachowalo swojasoczystosc .Czasami mieso jest twarde pomimo ze my wszystko zrobilismy wedlug przepisu , ale jest to wina dzisiejszego miesa , nie nasza .Smacznego !!!