Sposób przygotowania:
Schab pieczony bez tłuszczu.
Schab opłukać pod bieżącą wodą i zostawić,aby obciekł.Potem przygotować do marynaty jedną pękatą główkę czosnku,ziele angielskie,3 listki laurowe,łyżkę tymianku lub majeranku i natrzećschab czosnkiem sprasowanym oraz tymiankiem.Włożyć schab do worka foliowego zalać wodą,3 łyżkami cukru i 5 soli,następnie listki laurowe i ziele angielskie.Włożyć worek do garnka i dać na noc do lodówki.Na drugi dzień wyjąć mięso z lodówki i przełożyćz worka do rękawicy foliowej i zamknąć po obu stronach klamer- -kami.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.i tak zapakowany schabpołożyć na blachę i piec z godzinę.Aby schab się zrumienił naciąć wzdłuż napęczniałą folię i piec jeszcze trochę.Gotowy już schab wyjąć z piekarnika i kroić w poprzek na plastry.Podawać z ziemniakami również pieczonymi.