marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Schab pieczony bez tłuszczu.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Schab namoczyć w wodzie i dodać przyprawy i zostawić na noc w lodówce.Na drugi dzień schab wyjąć i odsączyć i zapakować w folię.Piec godz.

Schab pieczony bez tłuszczu.

Składniki:

Schab pieczony bez tłuszczu.

 

  • 1 kg.schabu,
  • 1 główka czosnku,
  • 1łyżka tymianku,
  • 3 listki laurowe,
  • ziele angielskie-8 kulek,
  • 3 łyżki cukru,
  • 5 łyżek soli,
  • 2 szklanki wody do marynaty,
  • rękawica foliowa do pieczenia i klamerki.

Sposób przygotowania:

Schab pieczony bez tłuszczu.
Schab opłukać pod bieżącą wodą i zostawić,aby obciekł.Potem przygotować do marynaty jedną pękatą główkę czosnku,ziele angielskie,3 listki laurowe,łyżkę tymianku lub majeranku i natrzećschab czosnkiem sprasowanym oraz tymiankiem.Włożyć schab do worka foliowego zalać wodą,3 łyżkami cukru i 5 soli,następnie listki laurowe i ziele angielskie.Włożyć worek do garnka i dać na noc do lodówki.Na drugi dzień wyjąć mięso z lodówki i przełożyćz worka do rękawicy foliowej i zamknąć po obu stronach klamer- -kami.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.i tak zapakowany schabpołożyć na blachę i piec z godzinę.Aby schab się zrumienił naciąć wzdłuż napęczniałą folię i piec jeszcze trochę.Gotowy już schab wyjąć z piekarnika i kroić w poprzek na plastry.Podawać z ziemniakami również pieczonymi.