Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Schab w morelach z melasą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Wbrew pozorom upieczony schab jest bardzo soczysty. Można go jeść na zimno jako dodatek do kanapek oraz na ciepło jako dodatek do obiadu.

Schab w morelach z melasą

Składniki:

Schab w morelach z melasą

Mięso:

  • 1 kg 20 dag schabu wieprzowego bez kości

Marynata:

Dodatkowo:

  • 1/2 filiżanki letniej wody
  • 200 g moreli suszonych

Sposób przygotowania:

Schab w morelach z melasą

1.

Schab w morelach z melasą
Umyty schab wieprzowy pod bieżącą wodą i włożony do naczynia

Umyć schab bez kości pod bieżącą wodą i włożyć do naczynia żaroodpornego.

2.

Schab w morelach z melasą
Mięso posypane przyprawą do dań i czarnym zmielonym pieprzem

Posypać przyprawą do dań i czarnym zmielonym pieprzem.

3.

Schab w morelach z melasą
Mięso polane olejem rzepakowym w naczyniu żaroodpornym

Polać olejem rzepakowym.

4.

Schab w morelach z melasą
Mięso posypane suszonym majerankiem roztartym w dłoniach

Dosyć obficie posypać majerankiem.

5.

Schab w morelach z melasą
Mięso polane melasą z granatem

Na końcu polać melasą z granatem. Zakryć folią silikonową włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

6.

Schab w morelach z melasą

Wyjąć z lodówki schłodzone mięso. Wlać letnią wodę i włożyć suszone morele.

7.

Schab w morelach z melasą

Nagrzać piekarnik do 200 stopni C i wstawić mięso na około 1 godzinę 20 minut.

8.

Schab w morelach z melasą

Upieczone mięso pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.

9.

Schab w morelach z melasą

Chłodne mięso wyłożyć na talerz, a następnie schłodzić w lodówce.

10.

Schab w morelach z melasą

Smacznego !


Tagi:

schab mięso