Sposób przygotowania:
Schab w morelach z melasą1.
Umyć schab bez kości pod bieżącą wodą i włożyć do naczynia żaroodpornego.
2.
Posypać przyprawą do dań i czarnym zmielonym pieprzem.
3.
Polać olejem rzepakowym.
4.
Dosyć obficie posypać majerankiem.
5.
Na końcu polać melasą z granatem. Zakryć folią silikonową włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
6.
Wyjąć z lodówki schłodzone mięso. Wlać letnią wodę i włożyć suszone morele.
7.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni C i wstawić mięso na około 1 godzinę 20 minut.
8.
Upieczone mięso pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
9.
Chłodne mięso wyłożyć na talerz, a następnie schłodzić w lodówce.
10.
Smacznego !