Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Schab pieczony z piwem i serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Podawać z ziemniakami i sałatą.

Schab pieczony z piwem i serem

Składniki:

Schab pieczony z piwem i serem

 

  • 1 kg schabu bez kości
  • 14 plastrów żółtego ostrego sera
  • 100 ml jasnego piwa
  • 2 łyżeczki sproszkowanego kminku
  • 10 ml rosołu (może być z kostki)
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Schab pieczony z piwem i serem
Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. Posypać sproszkowanym kminkiem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Podlać piwem i piec w mocno nagrzanym piekarniku przez ok 85 min. W czasie pieczenia w miarę potrzeby podlewać rosołem. Na 10 min przed końcem pieczenia naczynie przykryć. Upieczony schab ponacinać na 3/4 grubości (ok. 14 nacięć). W nacięcia nałożyć plastry sera o wielkości przystosowanej do głębokości nacięć. Tak przygotowaną pieczeń zapiec w piekarniku do stopienia się sera.