WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1963]

Schab po bałkańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Schab po bałkańsku czyli schab w paseczkach duszony z papryką, cebulą, pieczarkami i ogórkami kiszonymi w sosie pomidorowym.

Schab po bałkańsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab po bałkańsku

 

Sposób przygotowania:

Schab po bałkańsku

ETAP 1:

Schab pokroić w paseczki. Przyprawić solą, papryką słodką i ostrą oraz majerankiem. Obsmażyć na oleju i przełożyć do garnka. Patelnię opłukać wodą i dolać ją do mięsa. Cebulę obrać i pokroić w piórka.

Pieczarki obrać i pokroić w paseczki. Razem z cebulą przesmażyć i dodać do mięsa. Paprykę czerwoną pokroić w paseczki i wrzucić do mięsa. Ogórki również pokroić w paseczki i dodać do reszty. Wlać pomidory, dodać przecier pomidorowy. Wymieszać. Jeśli jest mało płynu to dolać trochę wody. Włożyć ziele angielskie i posypać pieprzem ziołowym. Dusić razem około pół godziny. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Podawać z pieczywem lub ryżem.

Schab po bałkańsku
Schab po bałkańsku po uduszeniu w garnku.
Schab po bałkańsku
Pomidory ze słoika i przecier pomidorowy dodane do pozostałych składników
Schab po bałkańsku
Pokrojone ogórki i papryka dodane do mięsa
Schab po bałkańsku
Obsmażone mięso z przyprawami przełożone do garnka