bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 835]

Schab po warszawsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Schab w galarecie jest bardzo smaczny, ładnie się prezentuje. Często przyrządzam go na różne uroczystości rodzinne.

Schab po warszawsku

Składniki:

Schab po warszawsku

 

  • 1,5 kilograma schabu

 

  • 1 łyżeczka majeranku

 

 

 

 

  • 1/4 szklanki oleju

 

  • rękaw do pieczenia

 

  • Farsz:

 

 

  • 5 jajek ugotowanych na twardo

 

  • 4-5 łyżek tartego chrzanu

 

 

  • Dodatkowo:

 

 

 

 

 

  • posieka natka pietruszki

 

  • 2,5 litra bulionu warzywnego

 

Sposób przygotowania:

Schab po warszawsku
Umyty schab osuszyć, natrzeć przyprawami i olejem, włożyć do rękaw do pieczenia, spiąć zapinką, wstawić na dobę do lodówki. Wstawić do naczynia żaroodpornego, piec 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Pół godziny przed końcem rękaw rozciąć.

Ostudzony schab pokroić w plastry o grubości 1 cm, nadciąć środkiem do połowy żeby powstała kieszeń.Obrane jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło utrzeć, dodać jajka i chrzan, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Schab wypełnić farszem, obtoczyć w posiekanej natce pietruszki, przełożyć na półmisek. Ułożyć na każdym kawałku po plasterku pomidora i ogórka. Udekorować sałatą, pomidorem, ogórkiem i oliwkami.

Żelatynę zalać zimnym bulionem żeby napęczniałą, resztę zagotować, zdjąć z ognia, wlać żelatynę, dokładnie wymieszać, odstawić do ostudzenia. Tężejącą galaretą zalać półmisek ze schabem, wstawić do lodówki.

Tagi:

mięso schab