SUPERPRZEPIS

Schab pod jarmużową pierzynką

  • 3
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Schab pod jarmużową pierzynką Więcej zdjęć (5)

Jarmuż to bardzo zdrowe warzywo, warto wzbogacić nim nasze posiłki. Przedstawiam pomysł na pyszny obiad, prosty i szybki do przygotowania. Pasują do niego ziemniaki z wody.

Składniki:

Schab pod jarmużową pierzynką

 

Sposób przygotowania:

Schab pod jarmużową pierzynką
Schab myjemy, osuszamy i kroimy na 5 plastrów. Każdy plaster delikatnie rozbijamy, najlepiej przez folię, na cienkie kotlety. Kotlety oprószamy solą i pieprzem i obsmażamy na patelni z obu stron. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jarmuż dokładnie myjemy, aby pozbyć się piasku, można go wymoczyć przez kilka minut, i osuszyć. Wykrawamy twarde nerwy i jarmuż drobno siekamy. Na patelni szklimy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili posiekany jarmuż. Smażymy razem aż jarmuż zmniejszy swą objętość. Wówczas podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 10-15 minut, do miękkości. Na schab wykładamy porcję jarmużu. Ser żółty ścieramy na tarce i posypujemy nim gotowe kotlety. Zapiekamy około 15 minut w 200 stopniach, aż ser się zarumieni. Życzę smacznego :) 
Schab pod jarmużową pierzynką
Wykrawamy twarde nerwy i jarmuż drobno siekamy.
Schab pod jarmużową pierzynką
Na patelni szklimy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili posiekany jarmuż.
Schab pod jarmużową pierzynką
Na każdy kotlet wykładamy porcję jarmużu.
Schab pod jarmużową pierzynką
Ser żółty ścieramy na tarce i posypujemy nim gotowe kotlety.

Tagi:

sery ser schab