Sposób przygotowania:
Schab pod jarmużową pierzynką
Schab myjemy, osuszamy i kroimy na 5 plastrów. Każdy plaster delikatnie rozbijamy, najlepiej przez folię, na cienkie kotlety. Kotlety oprószamy solą i pieprzem i obsmażamy na patelni z obu stron. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jarmuż dokładnie myjemy, aby pozbyć się piasku, można go wymoczyć przez kilka minut, i osuszyć. Wykrawamy twarde nerwy i jarmuż drobno siekamy. Na patelni szklimy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili posiekany jarmuż. Smażymy razem aż jarmuż zmniejszy swą objętość. Wówczas podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 10-15 minut, do miękkości. Na schab wykładamy porcję jarmużu. Ser żółty ścieramy na tarce i posypujemy nim gotowe kotlety. Zapiekamy około 15 minut w 200 stopniach, aż ser się zarumieni. Życzę smacznego :)
zbysiowa
edytaha
misia5