robertjankopp

robertjankopp

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Pieróg wieprzowy Robisia na grzance.

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

danie na 4 osoby.Podawać z różnymi surówkami.

Pieróg wieprzowy Robisia na grzance.

Składniki:

Pieróg wieprzowy Robisia na grzance.

 

  • 1/2kg schabu bez kości
  • papryka świeża czerwona,1cebula,30dkg pieczarek z tego zostawić 10dkg do sosu,5dkg szynki gotowanej

 

  • marynata--1stołówa łyżka miodu
  • 6 łyżek sosu sojowo-grzybowego Tao Tao
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 10ml czerwonego wytrawnego wina do podlewania w czasie smażenia

 

  • ryż,przyprawa curry,sól

Sposób przygotowania:

Pieróg wieprzowy Robisia na grzance.
Schab podzielić na 4 równe kotlety,bardzo cienko rozbićsporządzić marynatę z podanych składników.na dno miski włożyć pierwszego kotleta,przesmarować marynatą na to kolejne kotlety też posmarowane marynatą.przykryć miskę talerzem lub przykrywką i włożyć do lodówki na 1,5 godziny aby naszło.Pozostałą marynatę zostawić do sporządzenia sosu.W między czasie kroimy bardzo drobno 20 dkg pieczarek,paprykę cebulę szynkę,natkę pietruszki.ser zetrzeć na tarce lub też pokroić w drobną kostkę,wszystko to przesmażyć w garnuszku,oprócz sera dodać 50ml sosu sojowo-grzybowego Tao Tao jak masa zgęstnieje,odstawić do wystygnięcia.kotlety wyjąć z lodówki ,rozłożyć na desce, na każdy kotlet kłaść farsz posypując żółtym serem i zawijać na kształt wrzeciona,obtoczyć w mące i smażyć na oleju jak już są obsmażone wyjąć na chwilę, przesmażyć resztę pieczarek,wlać resztę marynaty trochę wody ,ułożyć pierogi podlać winem i dusić na wolnym ogniu aż do miękkości dodać parę kropel sosu sojowo-grzybowego.gdy kotlety są miękkie a sos dostatecznie gęsty.odstawić z ognia.Ugotować ryż na sypko dodać przyprawę curry i trochę soliPierożki ułożyć na grzance,zrobić babeczkę z ryżu pieróg polać delikatnie sosem.SMACZNEGO!