Schab zapiekany pod pierzynką z gąsek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jest to pomysł na sycący jesienny obiad, bowiem gąski rosną właśnie o tej porze roku. Możemy cieszyć się ich smakiem także zimą, jeśli zamrozimy sobie porcję tych smacznych grzybów.

Schab zapiekany pod pierzynką z gąsek Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Schab zapiekany pod pierzynką z gąsek

 

Sposób przygotowania:

Schab zapiekany pod pierzynką z gąsek
Gąski dokładnie opłucz i odstaw, żeby dobrze obeschły. Wówczas ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu grzyby posiekaj. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Zrumień ją na oleju, pod koniec dodaj posiekany drobno czosnek, następnie dodaj grzyby i smaż razem około 5 minut, dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i dużą szczyptą ziół prowansalskich. Schab pokrój na 4-5 plastrów i lekko rozbij (najlepiej przez folię). Każdy z plastrów oprósz solą i pieprzem i obsmaż na oleju. Plastry schabu ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wyłóż na nie porcję farszu grzybowego. Całość posyp startym żółtym serem i zapiecz około 15-20 minut w piekarniku w 200 stopniach, aż do rozpuszczenia sera. Podawaj z ziemniakami i surówką. Smacznego!
Schab zapiekany pod pierzynką z gąsek
Po ugotowaniu grzyby posiekaj i usmaż na oleju.
Schab zapiekany pod pierzynką z gąsek
Plastry schabu ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wyłóż na nie porcję farszu grzybowego