Dvd

Dvd

Szef Kuchni
[Przepisów: 73]

Schab staropolski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Schab podawać z kaszą lub ryżem.

Schab staropolski

Składniki:

Schab staropolski

 

  • 4 kotlety schabowe
  • garść grzybów suszonych (borowiki lub podgrzybki)
  • 2 duże cebule
  • czerwone półwytrawne wino
  • sól
  • pieprz
  • oregano

Sposób przygotowania:

Schab staropolski
Kotlety rozbić doprawić solą pieprzem i oregano. Usmażyć i odłożyć do garnka w którym będziemy je dusić. Grzyby namoczyć pół godziny wcześniej w 1,5 szklanki gorącej wody. Następnie ugotować do miękkości, odsączyć zachowując wywar. Cebulę przekroić na połówki, pokroić w cienkie plastry zeszklić, przyprawić solą i oregano. Do garnka z usmażonymi kotletami dodać przygotowaną cebulę, pokrojone w paseczki ugotowane grzyby. Zalać wywarem z grzybów dodać wino i dusić na małym ogniu pod szczelnym przykryciem 0,5 - 1 godziny. W ten sposób można przygotować dowolne mięso również dziczyznę. Podawać z kaszą lub ryżem.