Sposób przygotowania:
Schab w galarecie ze sliwkami
Schab umyj,osusz.Ostrym nozem zrób w miesie otwór,napełnij śliwkami(sliwki mozesz namoczyc w alkoholu-bedzie bardziej aromtyczna)Mieso dokladnie natrzyj majerankiem,sola i pieprzem,skrop olejem.Włóż do polanej olejem brytfanki,polej woda.Wstaw do nagrzanego piekarnika,piecz okolo półtorej godziny w temp.170°C co jakis czas skrapiaj pieczeń tworzącym się sosem,by nie była sucha.Schab wyjmij z formy,ostudz.Sos z pieczenia przecedz i usun z wierzchu tluszcz. Zelatyne namocz w malej ilosci wody. Sos uzupelni przegotowana woda do 1 litra. Zagotuj, dodaj rozpuszczoną żelatyną, dokładnie wymieszaj dopraw do smaku. Schab pokrój na dość cieńkie,równe plastry ulóż na półmisku.Zalej teżejącą galaretą....