luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Schab w marynacie imbirowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Schab marynowany i upieczony w domu to nie tylko najlepszy dodatek do kanapki, ale również na uroczystości.

Schab w marynacie imbirowej Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Schab w marynacie imbirowej

 

  • 1 kg schabu bez kości
  • Marynata:
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy chili con carne
  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki soku z cyrtyny

Sposób przygotowania:

Schab w marynacie imbirowej
Mięso umyć , osuszyć, wyciąć białe włókna. Imbir zetrzeć na tarce, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie. Do rękawa włożyć mięso, zalać marynatą, dokładnie zawiązać i marynować minimum 12 h od czasu, do czasu obracając mięso. Piekarnik nagrzać do temp 180'C i piec mięso w rękawie razem z marynatą przez około godzinę. Upieczone wyjąc i odstawić by odpoczęło.
Schab w marynacie imbirowej
Etap 1: Scab upieczony w całości i odstawiony na 2-3 godziny by odpoczął