Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Schab w marynacie z cytrynówki i kafiru

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jeszcze jedna wersja marynaty do wieprzowiny . Pomysł z dodawaniem alkoholu do marynaty ,,ściągnęłam " z kuchni chińskiej .

Schab w marynacie z cytrynówki i kafiru Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab w marynacie z cytrynówki i kafiru

 

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 1 łyżka mielonej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/4 szklanki wytrawnej cytrynówki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 liście kafiru
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Schab w marynacie z cytrynówki i kafiru
Wymieszać olej z miodem , papryką , pieprzem , solą . Natrzeć dokładnie mięso , polać wodą zmieszaną z cytrynówką - wrzucić do marynaty listki kafirui zostawić zawinięte w lodówce na kilka godzin .
Przełożyć do żaroodpornego naczynia razem z listkami kafiru .Podlać marynatą . Wstawić do piekarnika . Nastawić temperaturę na 200 * C i piec schab 1,5 godziny od ustalenia sie temperatury .
Ostudzić . Pokroić w plastry .
Schab w marynacie z cytrynówki i kafiru
Marynata prawie tradycyjna tyle że z cytrynówką
Schab w marynacie z cytrynówki i kafiru
Zamiast liści laurowych i ziela angielskiego- listki kafiru
Schab w marynacie z cytrynówki i kafiru
Mięso upiec do miękkości - wyjąć i lekko przestudzić
Schab w marynacie z cytrynówki i kafiru
Kroić w cienkie plastry - podawać na zimno

Tagi:

beza schab bezy