Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Schab w mleczno- grzybowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kotlet schabowy zazwyczaj kojarzy nam się z panierowanym smażonym na tłuszczu. Moja wersja jest i szybsza i lżejsza pod względem kalorycznym.

Schab w mleczno- grzybowym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab w mleczno- grzybowym sosie

 

Sposób przygotowania:

Schab w mleczno- grzybowym sosie
Kotlety lekko rozbijamy. Oprószamy pieprzem i obsmażamy z obu stron na odrobinie oleju. Grzyby namaczamy w ciepłej wodzie i gdy rozmokną kroimy na drobno. Ściągamy rumiane kotlety z patelni i wrzucamy na pozostały tłuszcz drobno pokrojoną cebulkę. Gdy się zeszkli zalewamy 1,5 szklanki mleka, lekko solimy, wkładamy kotlety, pokrojone grzyby i dusimy pod przykryciem. W pozostałym mleku rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną. Na koniec wciskamy ząbek czosnku, zagęszczamy mlekiem z mąką i ostatecznie doprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze ze 2 min. Podajemy z ryżem, makaronem lub ziemniakami posypane koperkiem.
Schab w mleczno- grzybowym sosie
Kotlety schabowe lekko rozbijamy i oprószamy pieprzem.
Schab w mleczno- grzybowym sosie
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju na którym obsmażamy mięso.
Schab w mleczno- grzybowym sosie
Zalewamy kotlety mlekiem i dusimy pod przykryciem.
Schab w mleczno- grzybowym sosie
Kotlety są bardzo delikatne i aromatyczne.

Tagi:

schab mięso